Banken ontfermen zich over financiële start-ups
De afdronk van 5 jaar fintech
Donderdag 20 september jl. bracht het Financieel Dagblad een hele aardige beschouwing van de samenwerking tussen fintech en banken. Nog geen 5 jaar geleden waren fintech start-ups vol bravoure over hun ambitie. De banken zouden gesloopt worden. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat het niet gemakkelijk is voor fintech om op eigen kracht door te breken.
Nog steeds veel kapitaal beschikbaar
De situatie in de EU en de VS lijkt hierin niet veel van elkaar te verschillen verschillen. De hype is er uit, fintech is volwassen geworden. Toch stroomt er nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid geld naar fintech dat noodzakelijk is voor succes. Dit geld is vooral van traditionele financiële dienstverleners afkomstig. Het is een eenvoudige rekensom geworden. Of, zoals het artikel verwoordt:
“Fintechs hebben toegang tot de beste techneuten. Die samenwerking tussen het vertrouwen dat wij hebben als bank en de snelheid van een start-up is de weg voorwaarts”.
Alleen samen vooruit
Het blijkt dat fintechs geen handel wegnemen. Het is de manier om vooruit te komen. Consumenten willen vertrouwen. En samen sta je toch sterker dan alleen, of het nu de fintech of de bank betreft. Een respectabele combinatie van ideeën, kapitaal en vertrouwen van de klant.
Fintech vs bigtech
Het artikel sluit af met een andere belangrijke waarneming. De grootste bedreiging voor banken komt niet uit de hoek van fintech, maar van de bigtech. Apple, Google, Amazon, Microsoft, Facebook en Alibaba dagen momenteel de gevestigde orde uit. Met hun klantenbestand en reputatie genieten zij al het vertrouwen van consumenten. Wat is er dan makkelijker dan bank- en verzekeringsdiensten aan te bieden? Sommige hebben zelfs al een bankvergunning.
Toch zien wij daarin ook samenwerkingsmodellen ontstaan, waarbij flexibele API’s, wetgeving en nationale gebruiken de sleutel vormt tot klanten. Ook daarom willen de financials van nu samenwerken met fintechs. Om aan te kunnen haken.